Dans er fysisk helse

Dans er fysisk helse

Det er enkelt å søke opp «dans» på internett, men hvor enkelt er det å komme seg ut på dansegulvet?

Hver lørdag følger mange tusen nordmenn med på programmet «Skal vi danse» på TV 2. Ifølge tall fra TV2 i 2023, som Nettavisen fikk tilgang til, så 635 000 nordmenn premieren. Nordmenn er tydeligvis interesserte i dans, men for mange virker det som om dansing først blir aktuelt etter et par gode glass. Det er en klar økning i antall deltakere i danseklubber, og man merker en viss vekst for tiden. Om dette kan tilskrives pandemien er usikkert, men folk søker definitivt etter dans.

Likevel er dørstokkmila lang for mange. Det viktige å huske er at dans handler om fysisk nærhet, ikke nødvendigvis noe seksuelt, men nærhet kan bety mye for mange. Folk går rundt og er forsiktige med nærhet fordi de er redde for å bli misforstått. I Norge er vi ikke vant til å klemme og kysse på hverandre som en form for høflighet, slik det er helt vanlig i Europa. Det kan være en helt annen kultur når man for eksempel kommer til Spania. I slike land har man et helt annet forhold til nærhet.

Dans er en kunstform som naturlig bringer mennesker nærmere hverandre. Gjennom deling av bevegelser og rytmer, skaper dans en følelse av samhørighet og forbindelse mellom dansere. Den fysiske nærheten som oppstår på dansegulvet kan være dypt meningsfull fordi den tillater en form for kommunikasjon som går utover ord. Dans lar oss uttrykke følelser og stemninger gjennom kroppsspråk, og når vi danser med andre, deler vi disse uttrykkene med hverandre.

Nærhet på dansegulvet handler ikke bare om å være fysisk tett på hverandre, men også om å være følelsesmessig til stede og åpent mottakelig for den energien som flyter mellom dansere. Det er en form for sårbarhet å danse med noen, da man åpner seg opp for å bli sett og forstått på en unik måte. Denne åpenheten kan skape en dypere forbindelse mellom mennesker og bidra til å bygge tillit og empati.

Samtidig kan nærheten på dansegulvet også være utfordrende for noen. Noen mennesker kan føle seg ukomfortable med å være så nær andre, spesielt hvis de ikke er vant til å uttrykke seg gjennom kroppen på denne måten. Det er viktig å respektere grensene til andre dansere og å skape et trygt og inkluderende miljø der alle kan utforske dansen på sin egen måte.

I en verden der teknologi og sosiale medier ofte erstatter direkte menneskelig kontakt, er dans en påminnelse om verdien av å være til stede i øyeblikket og å dele en autentisk forbindelse med andre. Gjennom dans kan vi oppleve gleden ved å være i fellesskap med andre og oppdage nye sider ved oss selv og hverandre.

Er du nå klar for en dans?

Skribent: Tommy Ballestad – Skien

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *